I 2019 kommer gjeldsregisteret på plass, og da er det ikke nødvendigvis lurt å eie flere kredittkort. Skal du for eksempel søke om forbrukslån, vil du kunne få nei fordi du har fiktiv gjeld. Hvorfor kan du lese om her.

Mye ubrukt kreditt i Norge

Det finnes over 300 ulike kredittkort i Norge, og i omløp er det totalt 6,6 millioner kort. Det tilsvarer omtrent 1,5 kredittkort per innbygger som er gammel nok til å eie eget kort.

Problemet er verken antallet forskjellige kort, eller mengden av kort, men kreditten hvert av de gir tilgang til. Kortutstedernes egne tall viser at vi har totalt cirka 115 milliarder i ubrukt kreditt. Alle de pengene vil snart dukke opp som ”gjeld”, selv om pengene egentlig står ubrukte.

Endringer på vei

Heldigvis etableres det to gjeldsregistre i Norge. Dette er viktig for at bankene skal kunne vite hva en lånesøker har i gjeld reelt sett. Etableringen vil høyst sannsynligvis føre til at langt færre personer får gjeldsproblemer. En av de få ulempene med gjeldsregisteret er imidlertid at ubrukt kreditt fra kredittkort vil bli regnet som gjeld.

I tillegg kommer det snart en ny lov fra EU, som sier at kjøpmenn ikke har lov å legge til ekstragebyr når du handler med kredittkortet.

Hvor mye skylder du, egentlig?

For å eksemplifisere problemstillingen kan vi tenke oss at du tjener 400 000 i året. Det tilsier at bankene kan låne deg maksimalt 2 millioner kroner (fem ganger årsinntekt er grensen satt av Finanstilsynet). Av gjeld har du 1,5 millioner i boliglån, samt 200 000 i lån til bil, totalt 1,7 millioner. Vinduet ditt å låne på er dermed kun 300 000 kroner (2 millioner minus 1,7 millioner).

Her kan du lese mer om gjeld og bruken av kredittkort: https://www.kredittkortinfo.no

Ligger det da 3 kredittkort i lommeboka, der hver av de har 100 000 i kredittramme, har du spist opp hele summen du kunne lånt. Dette helt uavhengig av om du faktisk har brukt kreditten og skylder de 300 000 kronene.

Kan skade kredittverdigheten

Den ubrukte kreditten vil alltid redusere lånemulighetene. I mange tilfeller vil kredittkortene også kunne gjøre det umulig å få et forbrukslån, dersom du skulle trenge det.

I en knipe vil kredittkortet da kunne bli brukt i stedet, noe som fører til høyere låneutgifter enn nødvendig. Rentene på kredittkort kan nemlig komme opp i godt over 30%, og dermed langt over hva du får på normale forbrukslån. Der ligger de billigste rentene nede mot 7%, mens et dyrt forbrukslån ligger opp mot 20%.

Du trenger bare ett plastkort

Om vi ser bort fra rabatter og cashback, er kredittkortene kun velegnede betalingsmidler, med mulighet for kortsiktig lån. Den smarte kortbrukeren betaler gjerne for varer og tjenester med kortet, men tar aldri ut kontanter. Dermed unngås renter. Til slikt bruk trenger du kun ett enkelt eksemplar. Å ha flere hundre tusen i kredittramme, er noe kun krøsusene har behov for.

Kjapp deg før registeret kommer

Skal du unngå at du mister muligheten for å få forbrukslån ved behov, bør du kvitte deg med kredittkort du ikke trenger. Det samme gjelder om du vil unngå at lånemulighetene til bil, bolig, båt og lignende, avkortes på samme vis.

Det eneste som skal til for å øke vinduet for lånemuligheter, er å klippe kortet i to, og deretter melde fra til kredittselskapet. De sletter da kredittmuligheten. Fra da av er du ”gjeldfri” sett fra bankenes side når de sjekker gjeldsregisteret.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *